Navigáció
Felhasználók
Online vendégek: 1

Online tagok: 0

Regisztráltak: 15
Legújabb tag: csakalinuxjo
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

Még nem küldtek üzenetet.
Cikk hierarchia
A parancsok használatáról általánosan 1. rész
  thottee thottee Dátum -  10-08-2014 14:18 10-08-2014 14:18 1364  megnyitás 1364 megnyitás
printer
Eltérően más operációs rendszerekhez képest a Linuxban a parancsok nem szorosan a rendszer részei, hanem különálló futtatható fájlok, programok, melyeket különböző programozók hoztak létre.

Ezeket a fájlokat legtöbbször a /bin; /sbin; /usr/bin; /usr/sbin; könyvtárakban találjuk, de terminálon keresztül az itt található programok használatakor az útvonalt nem kell megadnunk, csak a futtatható fájl/program nevét. Ennek oka hogy a héjprogram, maga a terminál már alapból megadott útvonalakon ellenőrzi a beírt programok/programnevek előfordulásának lehetőségét.

Ha megszeretnénk lesni milyen parancsok állnak rendelkezésünk, elég ha kilistázzuk a fent említett könyvtárak tartalmát (pl. az ls (list) nevű programmal a következőképp: ls /usr/bin), vagy esetleg egy fájlkezelő szoftverrel (pl. Midnight Commander) átböngésszük őket.

Előfordulhat, hogy tudjuk a program nevét, de nem tudjuk mire való és/vagy miként kell azt használni. Ilyenkor nagy segítség számunkra a man nevű program, mely a manual (kézikönyv) szó rövidítése. Általa megtudhatunk használati információkat egy másik szoftverről (pl. az ls esetében: man ls parancsok kiadásával).

A terminálban használt programok is többféle funkcióval rendelkeznek, ezeket un. kapcsolók segítségével hozhatjuk elő. A kapcsolókat az adott program neve után egy - (minusz vagy kötőjel) segítségével, és egy vagy több utána írt betűvel (mely maga a kapcsoló) használhatjuk. A program neve és a - jel közé minden esetben szóközt teszünk, míg a - jel és a kapcsoló közé semmikor. Ilyen pl. az ls esetében a -l kapcsoló, mely a long szót takarja, és bővebb, hosszabb információt árul el a kilistázott fájlokról/könyvtárakról, vagy éppen a -h kapcsoló mely humánusabb formában írja ki a fájlok méretét (nem mindig byte-ban). Ezeket a kapcsolókat ily módon össze is vonhatjuk, és használhatjuk őket ls -lh parancsként is.

A kapcsolókat, vagy magát a program nevét közvetlen egyéb adatok, argumentumok is követhetik, ha nekünk kell valamilyen szöveges beviteli adatot megadni. Ilyenkor fontos tudni, hogy míg az önmagában álló kapcsolókat egybe vonhatjuk, azokat melyeket egy bizonyos szövegrészlet követ külön állóként kell kezelnünk, vagy utolsóként feltüntetni az összevont kapcsolók között. Példaként a df (diskfree) program megmutatja nekünk az elérhető partíciókat és a rajtuk lévő szabad hely méretét. A könnyebb olvashatóság véget használhatjuk itt is a -h kapcsolót. Ha szeretnénk kifejezetten pl. az ext4, vagy esetleg az ntfs típusú partíciókat kilistázni, akkor erre használhatjuk a -t (type) kapcsolót, mely után meg kell adni a típus formátumát is. Szóval az előzőekben leírt módon ezt nagyjából 3 féleképp tehetjük meg:

1# df -ht ext4
2# df -h -t ext4
3# df -t ext4 -h

Abban az esetben, ha együttesen használunk kapcsolókat a program fő beviteli funkciója mellett, a kettő dolog felcserélhető. Példaként az mkdir program segítségével könyvtárakat hozhatunk létre. Alap esetben mkdir könyvtárnév a beviteli formátum, de ha hozzáférési jogot is szeretnénk megadni hozzá, akkor azt a következőképp tehetjük meg: mkdir -m 755 könyvtárnév . A jogot beállító kapcsoló a -m, a jogosultságot a 755 számokkal adjuk meg (erről a jogosultságok c. cikkben olvashattok bővebben). Ilyenkor felcserélhető akár a két argumentum, így ily módon is működik a dolog: mkdir könyvtárnév -m 755.

Összegezve, a program neve után használt argumentumok és kapcsolók felcserélhetők, viszont ügyeljünk rá, hogy a kapcsolókhoz tartozó esetleges adatot mindenképp a megfelelő kapcsoló után tüntessük fel.

A téma folytatása "A parancsok használatáról általánosan 2. rész" című cikkben található.

Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték