Navigáció
Felhasználók
Online vendégek: 1

Online tagok: 0

Regisztráltak: 15
Legújabb tag: csakalinuxjo
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

Még nem küldtek üzenetet.
Cikk hierarchia
Milyen disztribúciót válasszak?
  thottee thottee Dátum -  04-07-2014 12:09 04-07-2014 12:09 4414  megnyitás 4414 megnyitás
printer
Egy kezdő Linux felhasználó, pontosabban leendő felhasználó, könnyen szembekerül valamelyik Linux disztribúcióval, ha más nem hallás alapján. Hamar rájöhet arra is, hogy a Linux disztribúciók világa elég tágas. Hogy mik is azok a disztribúciók, arról itt olvashattok. A kérdés az, hogy melyiket válasszam.

Rengeteg különböző disztribúció kering az interneten, melyek többnyire szabadon letölthetők, és használhatók. Sok kérdés merül fel avval kapcsolatban, melyik is lesz a legmegfelelőbb számunkra.

A legfontosabb nézőpontok amik alapján érdemes kiválasztani őket:
1. desktop vagy szerver célra használjuk
2. a választott rendszer gépigénye hardware-ünkhöz
3. stabilitás, esetleges hibák száma
4. támogatás/támogatottság
5. kényelem

Először is érdemes a célt megválasztani. Többnyire egy kezdő Linux felhasználó valószínűleg asztali célra, otthoni munkára, média tartalmak lejátszásához vagy internetezésre fogja használni.
Meg kell állapítani hogy egy ilyen, ez által grafikus felülettel is rendelkező disztribúció megfelelően fut-e majd a gépünkön.
Fontos hogy a telepített rendszer a lehető legstabilabban, és minél kevesebb hibát generálva létezzen. Ehhez alapvető tulajdonság, hogy megfelelő sebességgel fusson a választott rendszer.
Ha találtunk ilyen disztribúciót, érdemes megvizsgálni a támogatottságát szoftverek terén, és hogy a számunkra szükséges szolgáltatásokat teljes mértékben elérhetjük általa.
Végül, de nem utolsó sorban fontos a kényelem, mivel mégis csak a választott rendszert fogjuk nap mint nap kezeink közé venni, és ha nem érezzük komfortosan magunkat, hamar visszatérhetünk a már jól megszokott, de lecserélni kívánt rendszerünkhöz. Ezzel kapcsolatban azt tudom javasolni, adjunk mindig esélyt a választott rendszerünknek, ne legyünk türelmetlenek, és ha még sem Ő lenne az igazi, próbáljunk ki mást is.


Szóval milyen lehetőségeink vannak:

Őszintén szólva rengeteg lehetőségünk van, és nem kívánok senkit sem kifejezetten egy irányba sodorni, ezért javaslom, és hangoztatom mindig, próbálgassuk ki őket.

Manapság desktop célra leginkább elterjedt disztribúció az Ubuntu, a Linux Mint és az OpenSuSE (a korábbi SuSE Linux megfelelője).
Ezeket a rendszereket többféle grafikus felülettel látták el, pontosabban külön verziót adtak ki belőlük az alapesetben telepített grafikus felület kapcsán. A grafikus felületekről bővebben itt olvashattok.
Többnyire a grafikus felület mely meghatározza desktop szinten a rendszer gépigényét és használhatóságát. Függ attól hogy az mennyire csilli-villi, effektekkel teli, vagy épp letisztult, egyszerű.

Nézzük az említett disztribúciókat külön-külön:
- Az Ubuntu:

Az egyik legismertebb disztribúció. Alap grafikus felülete a 11-es verziótól kezdve az Unity, mely egy módosított Gnome3-nak felel meg. Gépigénye igencsak nagyra sikeredett, így egy megfelelően erős hardware nélkül (jó vga előny) kevésbé ajánlom a használatát. Fő előnye letisztultságában, és stabilitásában rejlik, bár a legújabb verziókban előszoktak fordulni néha kisebb hibák. Ettől eltekintve jól használható, de beállításainak lehetősége viszont kimondottan csekély. Nem beszélve a bal felső sarokba elhelyezett ablakbezáró X gombról, mely sokaknak furcsa és kényelmetlen lehet. Ez és sok egyéb más alapesetben nem változtatható, kimondottan haladó linux ismeret szükségeltetik hozzá.


- Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu, avagy egyéb Ubuntu változatok:

Ezek a verziók mind Ubuntu alapokra épülnek, de alap esetben másfajta grafikus felülettel látták el őket.
A Kubuntu a KDE-t használja, ami leginkább hasonlít lehetőségek terén egy Windows felületére. Gépigénye nem kicsi, de nem is mondanám nagyobbnak az Unity-nál. Többnyire stabil felület, bár az Ubuntura ráhúzott KDE időnként szeret érdekes dolgokat művelni.
A Lubuntu az LXDE grafikus felületet használja, mely a leggyorsabb ezen a téren. Könnyen használható, hasonlít a megszokott Windows-os elrendezésre, de néhol kicsit "fapadosnak" mondható. Vannak bizonyos funkciók, melyeket nem mindig a legegyszerűbb vele megoldani, ettől függetlenül sokat fejlődött és teljesen jól használható grafikus felület. Témázható, remekül átszabható, de ne várjunk tőle semmilyen extra hatást. Cserébe egy kifejezetten gyenge gépen is remekül boldogul.
A Xubuntu az XFCE grafikus felületet használja. Számomra az egyik kedvenc. Kifejezetten gyors, majdnem annyira mint az LXDE, de mellette egy remekül testreszabható és sok funkcióval ellátott grafikus felületet kapunk. Kifejezetten ajánlom közepes gépekre, de akár erősekre is, ha nem igényünk az átlátszó felületek és az animációs effektek.


Maga az Ubuntu, és az Ubuntu egyéb változatai is egy stabilnak mondható, kezdő felhasználók számára is remekül használható rendszer. Sajnos az újabb verziókban előszeretettel követnek el hibákat, melyek a felhasználók nyűgjévé válhatnak. Viszont könnyen felismer mindenféle hardware eszközöket, jó támogatottsággal rendelkezik, és folyamatos fejlesztés alatt áll. Mondhatni a legtöbb program megtalálható hozzá Debian alapjának köszönhetően. Ajánlani tudom egy erős gépen akár a Unity felülettel is, vagy gyengébb gépen valamelyik alternatívával. De a legjobb megoldás, a letölthető mini Ubuntu változat, mely a rendszer futtatásához szükséges alapokat teszi csak fel, és saját magunk választhatjuk meg a telepített szoftvereket, grafikus felületet. Erről később írok egy cikket.


- Linux Mint:

A Linux Mint Ubuntu alapokon nyugszik, így az Ubuntura megtalálható valójában Debian alapú programcsomagok telepíthetők Mintre is. Két fő grafikus felülettel rendelkezik, a Mate és a Cinnamonnal. Ezek mellett alternatívaként megtalálható a KDE és Xfce változata is.
A Mate grafikus felület a Gnome 2-es, míg a Cinnamon a Gnome 3-as verziójának egy módosított változata, így a Mate gépigénye többnyire kisebb. Mind a kettő felület kellemes és dizájnos kialakítást kapott. Könnyen megtalálható minden fő funkció, mely megkönnyíti az átlag felhasználók munkáját. Az Ubuntuval ellentétben meghagyták a rendszer testreszabhatóságát, többféle megjelenési és egyéb típusú beállítással rendelkezik, mely egyben az előnye és hátránya is a Mint-nek. Sajnos könnyen előfordulhat, hogy bizonyos módosítások után instabillá válik a rendszer. Ez legfőképp a Cinnamon verzió esetében fordul elő a minialkalmazások, kiegészítők telepítése után. Ettől eltekintve remekül használható rendszer, sok lehetőséggel és látványos elemekkel.


- OpenSuSE:

Az OpenSuSE a régebben egyszerűen csak SuSE Linux néven futó mai változata. Az eddig felsorolt disztribúciókkal ellentétben az OpenSuSE dvd-s verziója alapból tartalmaz többféle grafikus felületet, melyek között megtalálható a KDE, Gnome3, Lxde és Xfce felületek. Ezek közül telepítés közbe választhatunk, és meglehetősen stabilnak mondható mindegyik. Azt mondanám, ha KDE felületre van szükségem, az OpenSuSE-t választanám. Személy szerint a OpenSuSE KDE terén nem tapasztaltam komolyabb stabilitási problémákat a Kubuntuval ellentétben, nem beszélve a gépigénye is észrevehetően kisebb. A disztribúció telepített mérete nagyjából megegyezik a felsorolt többi linux disztribúcióval, ami kb. 3-4 GB-ot tesz ki. Programválasztéka széles, bár az Ubuntu és Mint-el ellentétben az OpenSuSE rpm csomagokat használ. Vannak akik azt állítják, kevesebb program található meg rá, de ezt inkább tévhitnek nevezném. Mondhatni minden linuxra megjelent program megtalálható SuSE-ra is. Az biztos, az Ubuntu és Linux Mint elég jól és egyszerűen kezelhető szoftverletöltő központját el kell felejteni. E-helyett kapunk egy Yast2 nevű rendszert, mely valójában a SuSE beállító központja. Itt telepíthetjük, törölhetjük szoftvereinket, viszont kevesebb leírás áll rendelkezésünkre, nem beszélve az ócska kategorizálásról. Ennek köszönhetően egy kezdő felhasználó számára nehézkesebb lehet megtalálni a számára leginkább megfelelő szoftvert, ha nem tudja annak a nevét. Érdemes a telepítések előtt interneten informálódni a kívánt szoftvereket illetően.
Beállítási lehetőségek terén az OpenSuSE tágas. A beépített Yast2 nevű alkalmazás segítségével könnyedén boldogulhat vele bárki. Hardware eszközök támogatottságára sem lehet panasz, és mivel szintén egy eléggé elterjedt disztribúcióról van szó, sok segítség található hozzá internetes oldalakon, fórumokon.Akkor mégis melyiket válasszam? :)

A felsorolt disztribúciók közül bármelyik remek választás lehet. A grafikus felületek határozzák meg a rendszer grafikus szintű kezelését, kényelmét, megszokhatóságát. A kérdés, hogy gépigény ügyileg hogy állunk.
Egy megfelelő 64-bites cpu-val és vga kártyával ellátott gépre nyugodtan telepítsünk Ubuntu-t, vagy a nagyobb fokú testreszabhatóságot kedvelők Linux Mint-et, akár Cinnamon, akár Mate változattal. Linux Mint Cinnamon esetében viszont vigyázzunk a minialkalmazások telepítésével, sajnos könnyen tönkretehetik és/vagy lefagyaszthatják a grafikus felületet!
Gyengébb gépek esetén az alternatívákat javaslom. Próbálkozzunk az Ubuntu Xfce változatával, melynek neve Xubuntu, vagy akár a Linux Mint Xfce változata is jó szolgálatot tehet.
Ha úgy érezzük az Xfce is lassú, nyugodtan tehetünk egy próbát a Lubuntu nevű változattal, de ne lepődjünk meg a kissé fapados kinézeten.
Ha szeretnénk egy szép KDE felületet magunkénak tudni, akkor leginkább ajánlom az OpenSuSE kipróbálását. Nálam a tesztelés ideje alatt remekül bevált, és bár nyugodtan kipróbálhatjuk a SuSE többi grafikus felületét, ez a disztribúció mindig is KDE párti volt, így nagyfokú odafigyelést szánnak a stabilitására.Remélem sikerült kicsit átláthatóbbá tenni legalább ezt a pár disztribúciót. Természetesen sokféle apró dolog lehet előnye és hátránya mindegyiknek. Ez sokban függ a felhasználó igényeitől. A lényegesebb dolgokat próbáltam azért leírni, de mint mondtam, érdemes minél többet kipróbálni, hogy saját magunk dönthessük el, melyik áll hozzánk a legközelebb.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték