Navigáció
Felhasználók
Online vendégek: 1

Online tagok: 0

Regisztráltak: 15
Legújabb tag: csakalinuxjo
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

Még nem küldtek üzenetet.
Cikk hierarchia
Mi is valójában a Linux?
  thottee thottee Dátum -  04-07-2014 12:11 04-07-2014 12:11 1238  megnyitás 1238 megnyitás
printer
A Linux, szigorúbban véve GNU/Linux, egy Unix szerű nyílt forráskódú ingyenes operációs rendszer.

A közhiedelemmel ellentétben a Linux kifejezés valójában nem egy operációs rendszert takar, hanem azt a rendszermagot, melyet 1991-ben a finn születésű, de svéd anyanyelvű Linus Torvalds fejlesztett ki.

Erre a rendszermagra épülő nyílt forráskódú szabad alapprogramok együttese a GNU/Linux kifejezés, amit manapság egyszerűbben csak Linuxnak hívunk.

1983-ban Richard Matthew Stallman vezetésével indult a GNU projekt, melynek célja az ingyenes nyílt forráskódú szoftverek elterjesztése volt.

A „Linux” kifejezést használják a Linux-disztribúciókra (terjesztésekre) is, ilyenkor általában a disztribúció nevét is hozzáteszik. Egy-egy disztribúció olyan összeállítás, mely az alaprendszeren túl bizonyos szempontok alapján összeválogatott és testre szabott programokat tartalmaz.

A Linux rendszert előszeretettel használják szerverek, és manapság már személyi számítógépek terén is. Elsősorban a nyiltságának köszönhetően sok egyéb elektronikus eszköz, mint pl. okostelefonok, hordozható hanglejátszók, háztartási gépek és szórakoztató elektronikai berendezések közkedvelt operációs rendszerévé vált.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték