Navigáció
Felhasználók
Online vendégek: 1

Online tagok: 0

Regisztráltak: 15
Legújabb tag: csakalinuxjo
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

Még nem küldtek üzenetet.
Cikk hierarchia
Terminál alapszintű használata Ubuntu rendszer alatt I.
  thottee thottee Dátum -  31-08-2014 00:12 31-08-2014 00:12 1262  megnyitás 1262 megnyitás
printer

Terminál alapszintű használata Ubuntu rendszer alatt I.

 

Első körben fontos kiemelnünk hogy maga a parancssor fogalma illetve látványa nem olyan ijesztő dolog mint azt egy átlag felhasználó gondolná. Persze aki korábban nem foglalkozott ilyen dolgokkal kicsit mélyebben elsőre életidegennek találhatja a grafikus elemek hiányát és a villogó kurzort. Ugyanakkor pár alapszintű parancs használatával jelentősen felgyorsíthatjuk a munkát, és megkönnyíthetjük az életünket. Fussunk át pár alapszintű, könnyen megtanulható parancson, melyeket példákkal is bemutatok.

Első sorban kezdeném a terminál megnyitásával, kezelőfelületével illetve használatával. Ubuntu rendszerben a Dash felületre a „Terminál” szót beírva jelenik meg az ikonja, melyre kattintva el is indul. Gyakorlottabb felhasználók a Ctrl+Alt+T gyorsgombokat használják erre, mellyel a kattintgatáshoz képest közel 30-40 másodpercet spórolunk. Nem sok idő, így javarészt csak az számít kinek melyik a kényelmesebb.

A terminál felületére ha rápillantunk a következőt látjuk: Alapértelmezettként az ablak kereten kívül felül semmi más nem jelenik meg, persze ez személyre szabható. Aki bekapcsolja a felső menüt annak a  Fájl, Szerkesztés, Nézet, Terminál és Súgó jelenik meg.
Ez alatt található maga a terminál ablak, amiben alapértelmezetten a FELHASZNÁLÓNÉV@GÉPNÉV: jelenik meg. Emögött villog a kurzor ahová kerülnek a parancsok.

Elsősorban tanuljuk meg a terminálon belüli navigációt. A különböző helyek elérésére, tallózására a cd parancsot használjuk, mely elég beszédesen a Change Directory (azaz könyvtár változtatás) rövidítése. Aki ismerősebb a linux filerendszerét tekintve, az tudja hogyan épülnek egymásba a mappák alapértelmezettként. Személyes játszóterünk a /home/FELHASZNÁLÓNÉV/ alatt található, itt van az asztal, dokumentumaink, letöltéseink, képeink videóink. Alapértelmezettként a terminál a felhasználó gyökérkönyvtárában áll, így ha a letöltések mappában szeretnék valamit elérni, akkor bizony oda be kell másznunk.
Alapértelmezettként a letöltések mappa elérési útja egy magyarnyelvű rendszernél a következő: /home/FELHASZNÁLÓNÉV/Letöltések/
Ennek betallózása tulajdonképpen annyiban jelenik meg, hogy ezen elérési út elé beillesztjük a cd parancsot, tehát a terminálba beírandó parancs:
cd /home/FELHASZNÁLÓNÉV/Letöltések/
Ilyenkor máris az adott mappában találjuk magunkat. Megtehetjük relatív módon is, ha tudjuk hogy jelenleg a /home/FELHASZNÁLÓNÉV mappában tartózkodunk. Ezt a pwd paranccsal ellenőrizhetjük. Ilyenkor elég csak a cd Letöltések parancsot begépelni.
De mi van akkor ha a felhasználó egy mappával visszább szeretne lépni? Erre több megoldás is van. Elsőként teljes paranccsal be lehet tallózni az előző mappát is, ami így nézne ki:
cd /home/FELHASZNÁLÓNÉV/
Ugyanakkor mint azt gondolhatjátok van ennél egyszerűbb mód is. A cd parancshoz rendelhetünk egy kis „bónuszt” mellyel megkönnyíthetjük az életünket. Ez pedig nem más mint a: .. Ha a cd .. parancsot használjuk, akkor máris egy mappát visszalép a terminál. Ha ezeket megtanultuk, máris kényelmesen tudunk terminálon belül is navigálni a különböző mappák között, abban az esetben ha tudjuk az elérési útvonalat. De mi történik akkor ha egy idegen gépéhez kerülünk, és nem találjuk rajta a helyünket? Ahány ház annyi szokás. Van aki szereti átrendezgetni a dolgait, és ilyenkor külső személyként nehezen boldogulhatunk a parancssorban történő navigálással. A kövezkező parancs szorosan kapcsolódik a cd parancshoz, ez pedig nem más mint az ls (LS). De mit is csinál ez a parancs tulajdonképpen? Egyszerű. Az adott mappában amiben jelenleg tartózkodunk, az ls parancs megadása után kilistázódik az összes ott található fájl és mappa. Nevéből adódóan az ls a LiSt rövidítése. Hasznos akár a saját gépen is, nem csak akkor ha épp másnak kell a piszkos munkát elvégezni. Ubuntuban a terminál színezi a listázott elemeket, ezeket nem muszáj megtanulni, de hasznos tud lenni:

Kék – Mappa
Zöld – Felismert futtatható állomány
Égszínkék – Link (Olyan mint windows alatt a parancsikon)
Sárga fekete háttéren – Eszköz
Rózsaszín – Grafikus állomány
Piros – Archívum


Ha valaki veszi a fáradtságot hogy megtanulja ezeket a színeket (melyek amúgy módosíthatóak), akkor nagyban megkönnyíti az életét. Maga az ls parancs nagyon sok funkcióval bővíthető, megadható például a –author bővítéssel, hogy írja ki a fájl készítőjét, vagy a –i bővítéssel sorszámozza a mappákat és fájlokat. Ezek a bővítők alapszinten nem feltétlen szükségesek, és mivel számuk igen terebélyes (angol ABC összes betűje, több nagybetű is) így erre nem térnék ki. Most hogy ezeket már tudjuk, bármi gond nélkül el tudunk navigálni a terminálban, még akkor is ha nem vagyunk tisztában a gépen található mappaszerkezetekkel. Utolsó tipp ehhez a részhez: Bizonyos mértékben intelligens a terminál, és felgyorsíthatjuk a munkát ha tisztában vagyunk vele, hogy a tabulátor gomb mit is csinál. Amikor elkezdünk beírni bármilyen fájl vagy mappanevet, a tab lenyomásával a terminál autómatikusan kiegészíti azt. Példa ennek használatára:
cd /h > TAB > cd /home
cd /home/FELHASZNÁLÓNÉV/L > TAB > cd /home/FELHASZNÁLÓNÉV/Letöltések
Jogosan felmerül a kérdés, mi van akkor ha egy adott mappában van két hasonló nevű mappa. Példának okáért nézzük meg mi történik akkor ha a home mappán belül megtalálható 2 különböző felhasználó, egyikük Lajos19940101 másikuk pedig Lajos19980101 névvel.
A terminál kiegészítő funkciója továbbra is működik, elég intelligens módon a következő fog történni:
cd /home/La > TAB > cd /home/Lajos199
Így igaz. A terminál addig egészíti ki, amíg a két fájl/mappanév tökéletesen megegyezik. Ezek után természetesen ismételten használható a tabulátor a kiegészítésre, tehát:
cd /home/La > TAB > cd/home/Lajos199 + 8 > Tab > cd/home/Lajos19980101
A fenti példában is jól látható, hogy onnantól hogy egyértelműsítettük a terminál számára hogy mi az 1998-as mappába szándékozunk belépni (hozzáírtuk a 199-hez a 8-ast) onnantól kezdve folytatható a kiegészítés. Ez természetesen többlépcsősen is működik. Hogy megtudjuk melyek a hasonló nevű könyvtáraink/fájljaink, nyomhatunk duplán TAB-ot is, ekkor a rendszer kiírja a megfelelő találatokat.

Szerző: András Torma

Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték