Navigáció
Felhasználók
Online vendégek: 1

Online tagok: 0

Regisztráltak: 15
Legújabb tag: csakalinuxjo
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

Még nem küldtek üzenetet.
Cikk hierarchia
Mire jó a Linux? Pro és kontra.
  thottee thottee Dátum -  07-07-2014 12:51 07-07-2014 12:51 3181  megnyitás 3181 megnyitás
printer
A Linux mondhatni mindenre jó, amire egy másik operációs rendszer. Természetesen ez így nem teljesen igaz. Mindegyik egymástól eltérő operációs rendszernek vannak előnyei és hátrányai. Ezeket fogom bemutatni nagy vonalakban.

A Linux operációs rendszerek remekül használhatók szerver, illetve egyszerű felhasználói feladatokra is. Mint minden operációs rendszerben, a szoftverek választéka határozza meg itt is, hogy melyek ezek. Míg néhány szoftver, mely megtalálható pl. Microsoft rendszereken elérhető Linuxra is, vannak olyanok is melyek nem készültek el Linux platformra. Ezek helyett rengeteg, legtöbbször ingyenes alternatíva található az interneten. Ilyen pl. a Microsoft Office helyett telepíthető OpenOffice alkalmazás csomag, melyre az MS lincensze végett kényszerülünk rá. Az említett felállás fordítva is igaz, rengeteg olyan remek alkalmazás érhető el Linux platformokra, melyek nem találhatók meg Windows alatt. Természetesen van megoldás a Windows szoftverek Linuxon történő futtatására, de miért is használnánk más oprendszert, ha nem vagyunk képesek elszakadni a Microsoft világától.

A Linux gyengéje ezen a téren a játékok és a médiaszerkesztő alkalmazások, mint pl. zene- és videószerkesztők, melyekből nagy nevű változatok érhetők el Microsoft rendszerekre. Sajnos az ilyen szolgáltatásokra épülő Linux alternatívák egyelőre nem adnak annyi lehetőséget. Játékok terén sokat fejlődött a Linux világa. Egyre több Windowsra megjelenő játék lát napvilágot Linux rendszerekre is, és nem utolsó sorban egy megfelelő alkalmazás segítségével a Windows alapú játékok nagy része is rávehető a futásra kisebb-nagyobb (pl. grafikai és sebességbeli) kompromisszumok árán. Nem mellesleg a Valve is előtérbe helyezte a játékok Linuxon történő publikálását, és létrehozta a Steam kliens Linuxra is letölthető változatát.

Ezektől a hiányosságoktól eltekintve a Linux remekül testreszabható operációs rendszer, és minden egyéb feladatra könnyedén használható. Egyre jobban bővülő szoftverválasztéka lehetőséget add a felhasználóknak, hogy megtalálják a számukra legszimpatikusabb megoldásokat. Mivel a szoftverek elnevezése különbözik az eddig használt és megszokott kedvenc alkalmazásunkétól, ezért kezdő felhasználóként kisebb nehézséget jelenthet megkeresni a legmegfelelőbb alternatívákat. Mindenképpen ajánlom az elhivatott keresgélést, mert gyakran találhatunk olyan egyszerű megoldásokat, melyekre eddig nem is számítottunk korábbi rendszerünkből szerzett tapasztalataink által. Első ránézésre némelyik megoldás talán furcsának, vagy éppen körülményesnek tűnhet, de ha megszokjuk és foglalkozunk vele, rájövünk hogy a Linux nem csupán egy operációs rendszer, hanem egy barkácsolós láda, melyben rengetek választható eszközt találunk az elénk táruló feladatok megoldására.

A Linux disztribúciókban rengeteg alkalmazás aprócska, és mondhatni kifejezetten egy célfeladat megoldására készültek. Nem tudnak többet, de azt az egyet nagyon profi módon kezelik. Ezekből épül fel maga a disztribúció is. Minden egyes alkotórész más és más szoftvert takar, melyeknek fejlesztői szintén különböző személyek. Ily módon szinte valóságos csoda, hogy egyáltalán működik a dolog, az meg már hihetetlen, hogy mennyire jól. Ebből fakadóan viszont adódhatnak kisebb hátrányok is, ha pl. egy szoftveren változtatást hajtanak végre, és azt őt használó másik szoftver erre még nincs felkészítve. Az ilyen kompatibilitási problémákat elhárító feladatra vannak a disztribúció gyártók, hogy az egymással már szépen együttműködő alkalmazásokat egy csomagba gyúrva a felhasználók számára tálalható formában elkészítsék. Természetesen egy aktív fejlesztési stádiumban álló szoftvert fejlesztői megpróbálják mindig naprakészen tartani, hogy a kompatibilitási problémákat mielőbb elhárítsák.

Bármennyire is adódhatnak hibák a Linux rendszer e-féle tagoltságából, mégis a legnagyobb előnyének nevezhetjük. Egy képzett Linux felhasználó bármire képes lehet a részfeladatokat elvégző szoftverek megfelelő egymásba illesztésével, méghozzá kifejezetten gyors és precíz módon. Éppen ezért - és persze egyéb más tulajdonságok véget is - használják előszeretettel a Linux rendszereket szerver oldali megoldásokra.

Egy megfelelően választott disztribúció esetén tagoltságának ellenére is egy komplex, összetett, egyszerű felhasználói feladatokra is jól működő rendszert kapunk. Fontos a disztribúció megfelelően történő kiválasztása, ugyanis ha beleszeretünk az egyikbe, kevésbé leszünk képesek leváltani. Nem mellesleg a disztribúció gyártóktól függ hogy mennyire kompatibilis szoftvereket gyúrnak egybe, így ettől függően némelyik változat kevésbé, míg mások sokkal inkább stabilabbnak mondhatók. Linux felhasználóként akármilyen disztribúciót is használunk, idővel előfordulhat, hogy komolyabb feladat elvégezése közbe bele kell nyúlnunk a rendszerbe. Sajnos előfordulhat, ha egy szoftver kevésbé lesz kompatibilis egy másik telepített szoftverünkkel. Ilyenkor könnyedén elakadhatunk, de ne adjuk fel, járjunk utána az interneten, ezekre a problémákra gyakran találunk megoldásokat különböző fórumokon.

Felhasználói szinten előnyt jelenthet a Linux világába hogy kevésbé leszünk képesek különböző vírusokat elkapni. Ugyanis a felhasználó által elindított szoftverek csak jelszó megadása után képesek a rendszer komolyabb részeihez hozzáférni, így esetleges internetes böngészés keretében letöltődő ártalmas programok nem fognak tudni maguktól kárt tenni a rendszerünkben. Talán éppen ezért is nagyon kevés, csekély számú ilyen szoftver, vírus található Linuxra. Mondhatni nincs szükségünk vírusirtóra.
További előnyt jelent, hogy az internetes böngészés közben időnként Windowsra feltelepülő szoftverek nem képesek feltelepülni Linuxra, így nem kell attól tartanunk, hogy huzamosabb idő után gépünk ez által jelentősen belassulna.

Kezdő Linux felhasználóként talán még nem ismerjük, de idővel megtanulhatjuk miként épül fel a rendszerünk. Ekkor képesek lehetünk magunk is változtatásokat létrehozni, mellyel teljes mértékben saját igényeinkre szabhatunk bármit. Észrevesszük hogy a Linux felépítése logikusan megoldott. A rendszer telepítését követően legtöbb hardware eszközünk automatikusan működik. A szoftverek elhelyezkedésének is módja van. Windowsban gyakran nem tudjuk mennyi szemetet hagyj fent a gép ha letörlünk egy programot, vagy hogy olykor hova is települt az általunk kívánt alkalmazás és/vagy a konfigurációs fájljai. Nem mellesleg Linux alatt fájltöredezettség mentesítésre sem lesz szükségünk, ugyanis a Linux fájlrendszere nem töredezik.

Most hogy nagyjából megpróbáltam összeírni a főbb ismérveket, összefoglalom mely érvek szólnak a Linux mellett, illetve ellene:

PRO:

- ingyenes rendszer


- választható disztribúciók


- részegységekre bonthatóság, testreszabhatóság


- vírus és töredezettség mentesség


- rengeteg ingyenes szoftver, és alternatívák Windows alapú társaikra


- stabil és gyors működés (disztribúció függő)


- legtöbb hardware eszköz automatikus felismerése


- logikus rendszer hierarchiaKONTRA:

- főként grafikus környezetben előforduló hibák (disztribúció függő)


- professzionális zene- és videószerkesztő szoftverek hiánya


- kevesebb számú játék


- bizonyos megoldások körülményessé válhatnak


Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték