Navigáció
Felhasználók
Online vendégek: 1

Online tagok: 0

Regisztráltak: 15
Legújabb tag: csakalinuxjo
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

Még nem küldtek üzenetet.
Cikk hierarchia
A grafikus felületekről
  thottee thottee Dátum -  08-07-2014 22:20 08-07-2014 22:20 5299  megnyitás 5299 megnyitás
printer
A Linux rendszerek konzolos, szöveges operációs rendszerek. Mondhatni kinézetében hasonlítanak a sokak által ismert DOS-ra, de hozzátenném, semmi köze nincs hozzá. Mivel sok esetben ez kényelmetlenné tette egy asztali célú felhasználásra, így független programozók különböző grafikus felületeket kezdtek fejleszteni hozzá. Mára több ilyen felület létezik, így választhatunk is közülük. A nagyon apró, alapfeladatokat ellátó felületektől kezdve a teljesen komplex, látványos felületekig bezárólag. Ezeket a főbb grafikus felületeket fogom ismertetni.


A főbb grafikus felületek:

GNOME:

A GNOME a GNU Network Object Model Environment rövidítése. Az egyik legrégebbi és kifejezetten elterjedt grafikus felület. Jelenleg a 3-as verziónál tart, de sokan használják az egyszerűsége végett a 2-es verzióját is, vagy annak egy módosított változatát. Ilyen pl. a Linux Mintből ismert Mate grafikus felület, mely a Gnome 2-es változatán alapszik.

A 2-es verzió előnyei közé tehető a viszonylag alacsony gépigény, egyszerűség, letisztultság, könnyű kezelés és remek testreszabhatóság, mely a grafikus felület elterjedéséhez nagyban hozzájárult. Ezzel szemben a 3-as verzió inkább mondható divatosnak, mely sokakban ellenszenvet váltott ki a GNOME-al szemben, míg másoknak kellemesebbé teszi a Linux világát. A 3-as verzió lényegesen nagyobb gépigénnyel rendelkezik, cserébe tetszetős külalakkal vértezték fel. Kezelhetősége rendben van, könnyen átlátható kialakítást kapott, viszont testreszabhatósága csökkent a 2-es verzióhoz képest, bár különböző segédprogramok használatával ez a probléma orvosolható. A Ubuntu disztribúcióból ismert Unity felület alapja, vagy említhetjük még a Mint Cinnamon-ját. A mellékelt képen a Gnome 3-as grafikus felülete látható.KDE:

A KDE, azaz K Desktop Environment a GNOME mellett a legnagyobb tudású nyílt forráskódú grafikus felhasználói felület. A legrégebbi grafikus felületek közé tartozik, nagyjából egyidős a GNOME-al. Gépigényét tekintve nem nagyobb a Gnome 3-as verziójánál, de eszköztára és testreszabhatósága nagymértékben felülmúlja. Hátránya hogy az újabb verziós KDE kezelése néhol körülményessé válhat. A KDE projekt számos KDE technológiára alapuló alkalmazást tartalmaz, ilyenek például a KOffice, KDevelop, Amarok, vagy a K3b lemezíró szoftver.
XFCE:

Közepes gépigényű egyszerű, letisztult, hatékony grafikus felület. Könnyű kezelés, megfelelő testreszabhatóság jellemzi. Megtalálható benne minden olyan fontos funkció melyre egy átlag felhasználónak szüksége lehet. GTK+ 2.x-es környezetet használ, mint a GNOME, ez által minden GNOME alapú szoftverrel is kompatibilis. Az Xfce név az „XForms Common Environment” rövidítése, de többször újraírták az alapjait és már nem használja az XForms készletet. Az Xfce nagy fejlődést mutatott a 4.2.0-s verzióban. A legjelentősebb változás a Thunar fájlkezelő használata, leváltva ezzel az Xffm-et. Ezen kívül megemlítendő az átlátszóság és a vetet árnyék megjelenése, és az asztali ikonok használata is lehetővé vált. Az Xfce sajnálatos módon kevésbé elterjedt, mint a KDE vagy a GNOME felületek, pedig remek választás kisebb teljesítményű rendszerekhez. A legtöbb Linux-disztribúció különálló, választható formában tartalmazza.LXDE:

"Lightweight X11 Desktop Environment", azaz pehelykönnyű asztali környezet. Az LXDE-t úgy tervezték, hogy olyan számítógépeken is fusson melyek rendkívül kis teljesítménnyel bírnak. Memória felhasználtsága jóval kisebb társainál. Bár első ránézésre picit fapadosnak mondható, de egy teljes értékű munkaasztalt kapunk. Az LXDE -t a C nyelven kódolták, GTK+ felhasználásával, így szintén képes futtatni minden GNOME alatt is futtatható szoftvert. A GTK+ gyakran használt komponens a Linux disztribúciókban, mely biztosítja az alkalmazások platformfüggetlenségét. Más asztali környezetektől eltérően, az LXDE komponensei nincsenek szorosan integrálva, így képesek akár önálló futásra is.
Módosított változatok:

Unity: Az Ubuntu számára létrehozott GNOME 3-as változatának módosított formája. Testreszabhatósága minimális. Gépigénye magas. Stabilitása megfelelő. Kezelhetősége "érdekes".

Mate: A Linux Mint számára létrehozott GNOME 2-es verzióból készült, alacsony gépigényű, remekül testreszabható, kellemes külalakú változat.

Cinnamon: A Linux Mint számára létrehozott GNOME 3-as verzióból készült, picit magasabb gépigényű változat, mely remekül testreszabható, kellemes külalakú, egyéb megjelenítési extrákkal felvértezett felület. A Mate-el ellentétben megfelelő teljesítményű grafikus kártya ajánlott a stabil működéséhez, mint ahogy a GNOME 3 és a Unity esetében is.


Egyéb grafikus felületek:

Fluxbox, JWM, IceWM, Enlightenment: Rendkívül alacsony gépigényű grafikus környezetek. Ettől eltekintve remekül használhatók sokféle feladatra. Inkább kísérletező kedvű embereknek ajánlott, vagy rendszergazdai, esetleg rendszer karbantartási célokra.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték